Medewerker Coolblue werd ontslagen, maar staat tegen zijn zin nog met gezicht op tientallen bestelbussen

Medewerker Coolblue werd ontslagen, maar staat tegen zijn zin nog met gezicht op tientallen bestelbussen

Coolblue rijdt met tientallen bestelbussen door het land, waarop een afbeelding staat van een medewerker die een jaar geleden is ontslagen omdat hij een collega had mishandeld. De man eist dat Coolblue zijn afbeelding verwijdert, maar daar is volgens het bedrijf geen beginnen aan. De rechter in Rotterdam is het daarmee eens.

De man werd in 2020 op staande voet ontslagen omdat hij tijdens het aanbrengen van zonnepanelen bij een woning in De Meern na de koffiepauze ruzie had gekregen met een collega. Die zat naar zijn mening te lang te bellen in de bestelbus. Daarbij had hij diens keel dichtgeknepen. Dat was voor Coolblue aanleiding het arbeidscontract onmiddellijk op te zeggen. 

En dat terwijl de elektronicagigant in de jaren daarvoor nog zo blij was met de medewerker. Hij kwam in 2017 in dienst en kreeg in 2019 een contract voor onbepaalde tijd. Hij figureerde met eigen goedvinden in een promotievideo en kwam met zijn afbeelding op – naar zijn zeggen – zeker honderd bussen van Coolblue te staan. Het Rotterdamse bedrijf staat er om bekend dat het het eigen personeel laat figureren in reclame-uitingen. 

‘Jij bent ons gezicht’

In het arbeidscontract van de medewerker staat, in het kenmerkende Coolblue-taalgebruik: ‘Jij bent ons gezicht. Daarom gebruiken we graag beeldmateriaal met jouw portret erop. Dat zetten we op onze website en op YouTube, in folders, boekjes, jaarverslagen en al onze andere uitingen. Dat vind jij leuk en je moeder ook. Vanzelfsprekend doe je afstand van het portretrecht, ook voor de periode na je dienstverband. Dan hebben we gelukkig de foto’s nog’.

Dat de ontslagen medewerker het niet fijn vindt dat zijn portret nog verbonden is aan Coolblue vindt de rechter begrijpelijk, maar het contract laat aan duidelijkheid niets te wensen over: ook na vertrek bij de werkgever mag het portret door Coolblue voor allerlei doeleinden gebruikt worden. Bovendien heeft de man volop meegewerkt aan de  foto- en filmsessies en maakte hij tot zijn ontslag geen enkel bezwaar tegen de afbeeldingen.

Man wordt herkend

Het verzoek om 25.000 euro schadevergoeding is dan ook afgewezen. De man zegt schade te ondervinden omdat hij aan nieuwe werkgevers telkens moet uitleggen waarom hij op de Coolblue-bussen staat en daar inmiddels niet meer werkt. Bovendien wordt hij regelmatig herkend, zeker nadat eerder in de media berichten zijn verschenen over de mishandeling. Maar de rechter vindt dat de man het ontslag aan zichzelf te wijten heeft en Coolblue om die reden niet kan worden gedwongen het portret niet meer te gebruiken.

In theorie kan Coolblue tot in lengte van dagen de afbeelding van de ex-medewerker blijven gebruiken, maar dat zal het bedrijf niet doen. Een promotievideo is inmiddels van YouTube gehaald en Coolblue belooft nieuwe bestelbussen van een andere afbeelding te voorzien. Maar dat kan pas als de huidige leasecontracten zijn afgelopen. Tussentijds aanpassen van de bestelbussen is onbegonnen werk, omdat ze dan niet gebruikt kunnen worden voor de bezorging en de bedrijfsvoering daarmee in het honderd loopt. Coolblue geeft geen antwoord op de vraag hoeveel bussen er nog rondrijden met de afbeelding van de ontslagen medewerker en wanneer die uiterlijk van de weg zijn. 

Bron: Gelderlander