Grote politieactie in Heerhugowaard

Grote politieactie in Heerhugowaard

De politie heeft dinsdagochtend een 33-jarige inwoner van Heerhugowaard aangehouden. De man wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij het grootste drugslab dat in België is opgerold.

Er werden vier woningen doorzocht, onder meer op woonwagenkampen in Heerhugowaard, meldt NH Nieuws. Daarbij zijn contant geld, een auto en drie vuurwapens in beslag genomen. Naast de vier woningen is ook een bedrijfspand in Barendrecht onderzocht. De grootscheepse actie begon al om 4 uur ’s morgens.

De man kwam naar voren als gebruiker van de gekraakte communicatiediensten Encrochat en SKY-ECC. Hij wordt ervan verdacht synthetische drugslabs op te zetten. Ook zou hij grondstoffen en hardware voor synthetische drugsproductie verhandelen en synthetische drugs verkopen.

Varkensstal

Hij wordt er onder andere van verdacht betrokken te zijn geweest bij een synthetisch drugslab dat in september 2020 werd binnengevallen in het Belgische Lendelede. Dit lab was gevestigd in een oude varkensstal en het zou het grootste drugslab zijn dat ooit in België is opgerold.

Naar de 33-jarige verdachte wordt ook onderzoek gedaan vanwege een verdenking van witwassen, onder andere door middel van Bitcoins.

Autobedrijf

Bij een ander onderzoek naar ondermijnende criminaliteit werd een 54-jarige Heerhugowaarder opgepakt. De FIOD en de politie hebben in verband met dit onderzoek een woning in Heerhugowaard en een autobedrijf in de gemeente Opmeer doorzocht. Hierbij zijn meerdere auto’s in beslag genomen, alsmede contant geld en luxe goederen.

Deze man wordt ervan verdacht meerdere auto’s, waarvan de kilometerstand is teruggedraaid, te hebben verhandeld. De mogelijke schade bedraagt naar schatting 1500 euro per transactie. De man is aangehouden voor oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen. Hij zit momenteel in beperkingen.

Administratie

De politie en het Openbaar Ministerie werken samen met overheidspartners, zoals gemeenten, samen tegen ondermijnende criminaliteit. Bij ondermijning vervagen de grenzen tussen de onder- en bovenwereld. Criminelen richten voor hun activiteiten bedrijven op, vragen vergunningen aan en huren en kopen panden. Ook moeten ze op zoek naar creatieve manieren om hun crimineel verdiende geld wit te wassen. Bij de doorzoekingen is daarom ook fysieke en digitale administratie in beslag genomen.

Bron: Noordhollandsdagblad