Nieuw regenboog pad geschonken aan gemeente Schagen

Nieuw regenboog pad geschonken aan gemeente Schagen

Eind 2021 werd het regenboog pad bij het NS station in stad Schagen feestelijk geopend. Een wens kwam uit: elke inwoner die de gemeente Schagen binnenkomt, krijgt de boodschap mee dat iedereen hier welkom is. Helaas werd het al snel daarna beklad met verf die niet goed te verwijderen was. Daarom moest het pad noodgedwongen worden weggehaald. Direct na de vernieling zijn er inwoners opgestaan met het initiatief om een nieuw pad te schenken aan de gemeente Schagen. Deze wordt morgen en vrijdag aangebracht.

Een paar dagen na de vernieling heeft Jan Laan, vrijwilliger bij Schagen United, het heft in handen  genomen. Hij is in gesprek gegaan met Schildersbedrijf Vink om te kijken of het mogelijk was om het pad opnieuw aan te brengen, als geschenk aan de gemeente Schagen. En daarmee in feite aan alle inwoners en bezoekers. Hier is -naar eigen zeggen- niet lang over nagedacht, dit was een goed idee en een nieuw regenboog pad bleek mogelijk.

Dat veel mensen in Schagen boos waren over de bekladding van het vorige regenboog pad is nog zacht uitgedrukt. Vol ontzetting heeft ook Jan Laan  gereageerd op de vernieling: ”Het is verschrikkelijk dat dit zo snel na de oplevering al is gebeurd. Het toont aan hoe belangrijk het is dat we hier aandacht aan schenken. Maar we laten ons niet klein krijgen, we doen het gewoon opnieuw!’’

Jan Laan is, naast initiatiefnemer van het nieuwe regenboog pad,  al langer betrokken bij de acceptatie rondom de LHBTIQ+ gemeenschap. Ook laat hij de regenboogvlag bij Schagen United wapperen, om aan te tonen dat respectloos gedrag in de voetbalwereld niet wordt getolereerd en dat ook hier iedereen zichzelf moet kunnen zijn. De gemeente is Jan Laan en schildersbedrijf Vink ontzettend dankbaar voor dit geschenk. Wethouder Joke Kruit is verheugd dat ze dit aan het einde van haar huidige bestuursperiode nog mag meemaken. ‘’Het is mooi om te zien dat de saamhorigheid altijd wint en dat het grootste deel van onze inwoners dit vernielende gedrag niet tolereert. Ik wil Jan Laan en Pieter Vink dan ook hartelijk danken dat zij op deze manier bijdragen aan een gemeente waarin iedereen welkom is.’’

Het nieuwe pad bestaat uit meerdere lagen verf en een betere anti-graffiti laag. Dit maakt het verwijderen van graffiti gemakkelijker. “Toch hoopt de gemeente vooral dat het gedachtengoed van het regenboog pad mensen zal verbinden in plaats van verdelen” aldus wethouder Joke Kruit.

Bron: Noordkopcentraal.nl