Nieuwe James Webb Space Telescope-testafbeelding toont sprankelende sterrenstelsel

Nieuwe James Webb Space Telescope-testafbeelding toont sprankelende sterrenstelsel

Een technisch beeld verkregen tijdens het testen van een van de instrumenten van de James Webb Space Telescope onthult honderden verre sterrenstelsels in de diepste glimp ooit in het infrarooduniversum.

De afbeelding, die woensdag (6 juli) door NASA werd vrijgegeven, werd in mei vastgelegd door de Fine Guidance Sensor (FGS) van de James Webb Space Telescope gedurende een periode van acht dagen en omvat 72 momentopnamen die zijn gemaakt tijdens een belichtingstijd van 32 uur. Met name de FGS, die werd gebouwd door het Canadian Space Agency, is geen wetenschappelijk instrument en houdt het observatorium in plaats daarvan goed op zijn doel gericht.

Toch geeft het verbluffende beeld een voorproefje van wat komen gaat als het krachtigste en duurste ruimteobservatorium ooit gebouwd eindelijk serieus met zijn ambitieuze wetenschappelijke werk begint. De telescoop is bijna klaar met ingebruikname en het Webb-team zal dinsdag (12 juli) om 10:30 uur EDT (1530 GMT) de eerste echt wetenschappelijke beelden onthullen tijdens een uitzending die je hier live kunt bekijken op Space.com. 

Dit technische beeld vastgelegd door de Fine Guidance Sensor onthult het diepste beeld van het universum tot nu toe in infrarood licht. Krediet: NASA, CSA en FGS-team

FGS nam de afbeelding in valse kleuren tijdens een “rol” -test, volgens een NASA- verklaring(opent in nieuw tabblad)over het beeld. Terwijl Webbs nabij-infraroodcamera scherp stelde op een ster genaamd HD147980, rolde de telescoop heen en weer als een vliegtuig. Tijdens de test hield de FGS de telescoop op zijn doel gericht. De resulterende afbeelding, een bijproduct van dit ondersteunende werk, onthult de kosmos in een kleurenschaal van wit tot rood, met wittere tinten die objecten voorstellen die het helderste infraroodlicht uitstralen en rodere tinten die zwakkere objecten onthullen. 

Een handvol sterren verschijnt in de afbeelding, gemarkeerd door de diffractiepieken waardoor ze als een plusteken verschijnen. De rest zijn sterrenstelsels

“De zwakste klodders in deze afbeelding zijn precies de soorten zwakke sterrenstelsels die Webb zal bestuderen in het eerste jaar van wetenschappelijke operaties”, zei Jane Rigby, operationeel wetenschapper bij Webb bij NASA’s Goddard Space Flight Center in Greenbelt, Maryland, in de verklaring. 

Het beeld is niet perfect, omdat het tekenen vertoont van het zogenaamde dithering-effect, dat zwarte stippen achterlaat in het midden van de afgebeelde sterren. Dithering vindt plaats wanneer de telescoop zijn positie enigszins aanpast tussen belichtingen, wat resulteert in verzadiging van de detectoren. 

Het primaire doel van FGS is niet om wetenschappelijke afbeeldingen te maken, zei NASA in de verklaring, en de meeste van zijn foto’s zullen kort na acquisitie worden weggegooid. De taak van het instrument is om nauwkeurige metingen door andere instrumenten mogelijk te maken door de telescoop te helpen precies te wijzen op de sterren en sterrenstelsels waarin de wetenschappers geïnteresseerd zijn. Toch duiden de afbeeldingen op de baanbrekende ontdekkingen die van het observatorium zullen komen.

“Toen deze afbeelding werd gemaakt, was ik opgewonden om alle gedetailleerde structuren in deze vage sterrenstelsels duidelijk te zien”, zei Neil Rowlands, een FGS-programmawetenschapper bij Honeywell Aerospace, die het instrument bouwde, in de verklaring.

Omdat FGS niet in de eerste plaats is ontworpen om aan wetenschap te doen, gebruikt het geen kleurenfilters zoals de andere wetenschappelijke instrumenten, wat betekent dat wetenschappers de leeftijd van de sterrenstelsels in deze afbeelding niet nauwkeurig kunnen bepalen, aldus de verklaring. 

Hoewel het beeld misschien wel het diepste van het infrarooduniversum is dat ooit door het publiek is gezien, zal zijn glorie niet lang duren, want volgens NASA-beheerder Bill Nelson zal de release van 12 juli het diepste beeld van het universum bevatten dat ooit is vastgelegd. 

De James Webb Space Telescope draagt ​​twee camera’s en twee spectrometers, die de lichtspectra van de afgebeelde objecten vastleggen en hun chemische samenstelling onthullen. De telescoop is speciaal ontworpen om infrarood licht te zien om enkele van de meest verre (en oudste) sterrenstelsels in het universum te detecteren. Hoewel deze sterrenstelsels zichtbaar licht uitzenden vanwege het roodverschuivingseffect dat wordt veroorzaakt door de uitdijing van het heelal, verschuift dit zichtbare licht naar de langere infrarode golflengten, waarvoor een ultrakoude telescoop zoals Webb nodig is. 

Bron :