Eerste foto’s van de James Webb Space Telescope

Eerste foto’s van de James Webb Space Telescope

Het aanbreken van een nieuw tijdperk in de astronomie is begonnen nu de wereld een eerste blik krijgt op de volledige mogelijkheden van NASA’s James Webb Space Telescope, een samenwerking met ESA (European Space Agency) en CSA (Canadian Space Agency). De eerste kleurenafbeeldingen en spectroscopische gegevens van de telescoop werden vrijgegeven tijdens een televisie-uitzending om 10:30 uur EDT (14:30 UTC) op dinsdag 12 juli 2022, vanuit het Goddard Space Flight Center van NASA in Greenbelt, Maryland. Deze hieronder vermelde doelen vertegenwoordigen de eerste golf van wetenschappelijke kleurenafbeeldingen en spectra die het observatorium heeft verzameld, en het officiële begin van Webb’s algemene wetenschappelijke operaties. Ze werden geselecteerd door een internationale commissie van vertegenwoordigers van NASA, ESA, CSA en het Space Telescope Science Institute. Deze eerste beelden van ’s werelds grootste en krachtigste ruimtetelescoop laten Webb op volle kracht zien, klaar om aan zijn missie te beginnen om het infrarooduniversum te ontvouwen.

Persbericht: NASA onthult eerste beelden van Webb Telescope van ongezien heelal

Dit landschap van “bergen” en “dalen” bezaaid met glinsterende sterren is eigenlijk de rand van een nabijgelegen, jong, stervormingsgebied genaamd NGC 3324 in de Carinanevel. Deze afbeelding, vastgelegd in infrarood licht door NASA’s nieuwe James Webb Space Telescope, onthult voor het eerst voorheen onzichtbare gebieden van stergeboorte.

Het schijnbaar driedimensionale beeld van Webb, dat de Cosmic Cliffs wordt genoemd, ziet eruit als steile bergen op een maanverlichte avond. In werkelijkheid is het de rand van de gigantische, gasvormige holte binnen NGC 3324, en de hoogste “pieken” in deze afbeelding zijn ongeveer 7 lichtjaar hoog. Het spelonkachtige gebied is uit de nevel gesneden door de intense ultraviolette straling en sterwinden van extreem massieve, hete, jonge sterren die zich in het midden van de bel, boven het gebied dat in deze afbeelding wordt getoond, bevinden.

Bron :