Wetenschappers kunnen magnetisch veld in geluid omzetten

Wetenschappers kunnen magnetisch veld in geluid omzetten

Wetenschappers van de Technische Universiteit van Denemarken hebben voor het eerst het magnetische veld rondom de aarde in geluid om weten te zetten. Het is volgens hen een “bijzonder eng” geluid.

Het aardmagnetische veld beweegt als vloeistof om de vaste kern van de aarde heen. Dit veld werkt als een schild tegen ruimtestraling: als het niet zou bestaan, zou de aarde continu bestookt worden met kosmische straling en geladen deeltjes uit de ruimte. Dat wordt ook wel zonnewind genoemd.

Wanneer de zonnewind botst met atomen en moleculen, zoals zuurstof en stikstof, worden die botsingen omgezet in een groenblauw licht. Ook wel bekend als het noorderlicht, of auroris borealis. Dit noorderlicht is dus een visuele weergave van alle geladen deeltjes die botsen met het aardmagnetische veld.

Om te begrijpen hoe het aardmagnetische veld precies werkt, zijn in 2013 drie Swarm-satellieten van ESA naar de ruimte gestuurd. Deze satellieten moeten onder andere de magnetische signalen meten.

Dat heeft een erg bijzonder resultaat opgeleverd: de signalen die door de satellieten zijn opgemeten, zijn omgezet in geluid. Musicus en projectondersteuner Klaus Nielsen noemt het “een lonende oefening in het samenbrengen van kunst en wetenschap”.

Live meeluisteren

De wetenschappers hebben een geluidsysteem, bestaande uit meer dan dertig luidsprekers, op het Solbjergplein in Kopenhagen in de grond gegraven. “We hebben het systeem zo opgezet dat elke luidspreker een andere plaats op aarde voorstelt”, zegt de projectleider. “Dit laat zien hoe ons magnetisch veld de afgelopen 100.000 jaar heeft bewogen.”

Het geluid klinkt volgens Nielsen “behoorlijk eng”, doordat de opname gepaard gaat met het geluid van een geomagnetische storm.

Wie het geluid live wil ervaren, kan de hele week naar het gerommel komen luisteren in Kopenhagen.

Bron :