Pietje Bell na twintig jaar veranderd in 12+ vanwege geweld

Pietje Bell na twintig jaar veranderd in 12+ vanwege geweld

Het leeftijdsadvies bij de film Pietje Bell uit 2002 is na twintig jaar aangepast door Kijkwijzer. De Nederlandse film, die in de bioscopen bijna een miljoen bezoekers trok, heeft voortaan de classificatie twaalf jaar en ouder.

Volgens de oorspronkelijke classificatie was de film geschikt voor publiek van alle leeftijden. “Naar aanleiding van een klacht heeft het bureau van Kijkwijzer de online aanbieder gevraagd om de film opnieuw te classificeren op basis van de huidige richtlijnen”, zegt Kijkwijzer. “Dit heeft de online aanbieder gedaan, waardoor de classificatie van de film is aangepast naar twaalf jaar vanwege geweld.”

Niet iedereen is het met Kijkwijzer eens. Producent Dave Schram laat vrijdag in een reactie weten dat hij het “van de zotte” vindt. “Wat voor klacht was dit, wat is na twintig jaar opeens mis met de film? In de loop der jaren hebben miljoenen mensen hier zo veel plezier aan beleefd. En nu wordt Pietje Bell opeens op één lijn gezet met gewelddadige actiefilms als James Bond en Spider-Man?”

Schram noemde Kijkwijzer eerder al “een volstrekt gedateerd systeem dat gemakkelijk te manipuleren is”. Hij bekijkt of hij juridische stappen kan ondernemen tegen het besluit van Kijkwijzer.

Het gebeurt vaker dat het leeftijdsadvies bij een film of programma op basis van één of twee klachten wordt aangepast. Zo kreeg de animatieserie South Park na twintig jaar het advies twaalf jaar en ouder vanwege het grove taalgebruik.

Pietje Bell is te zien op streamingdiensten als Disney+ en Netflix. De film wordt op Oudejaarsdag ook uitgezonden door de NPO.

Bron :