Alleen kinderen onder 14 mogen met gelblasters op straat spelen

Alleen kinderen onder 14 mogen met gelblasters op straat spelen

De politie van Alkmaar-Duinstreek kreeg afgelopen week een melding over gelblasters. Dit zijn een soort plastic paintball guns, maar dan voor balletjes met gel erin. Voor wie twijfelt of hij of zij met een gelblaster op straat mag, geven de jeugdagenten uitleg.

Ten eerste, alleen gelblasters met een CE-keurmerk zijn in Nederland toegestaan. Kinderen vanaf 14 jaar mogen niet met gelblasters of andere nepwapens in het openbaar. Ze mogen er dus wel mee op privéterrein spelen, zoals de achtertuin. Jongere kinderen mogen wel met gelblasters de straat op. “Maar dat betekent niet dat je er alles mee mag doen!”, waarschuwen de jeugdagenten. Je moet er geen andere mensen mee tot last zijn.

Ondanks dat de gelballetjes niet hard zijn, mag je niet zomaar op mensen om je heen schieten. “Mensen kunnen zich bedreigd voelen of gewond raken, bijvoorbeeld als je per ongeluk in hun oog schiet. Hiervan kunnen ze aangifte tegen je doen”. Vanzelfsprekend mag je ook niet op (kwetsbare) dingen schieten die niet van jou zijn.