Uitvinder mobiele telefoon wil dat mensen minder vaak naar scherm turen

Uitvinder mobiele telefoon wil dat mensen minder vaak naar scherm turen

De man die vijftig jaar geleden de eerste mobiele telefoon uitvond, vindt dat mensen momenteel te veel naar het scherm turen. Dat zegt de inmiddels 94-jarige Martin Cooper in gesprek met persbureau AFP.

“Het raakt mij als ik iemand de straat zie oversteken terwijl diegene op zijn mobiel kijkt. Ze zijn gek geworden. Maar als er meer ongelukken ontstaan, komt die bewustwording vanzelf”, grapt Cooper.

De uitvinder benadrukt dat hij geen tegenstander is van de mobiele telefoon. Sterker nog, Cooper ziet op zijn hoge leeftijd nog altijd “grenzeloze potentie” in het apparaat. Hij vermoedt zelfs dat het op den duur kan helpen om ziektes te overkomen.

Cooper stond aan het hoofd van het onderzoeksteam van Motorola, dat in 1973 de eerste mobiele telefoon uitvond. Dat exemplaar woog meer dan een kilo en kon maar 25 minuten worden gebruikt voor de batterij leeg was. Er hing een prijskaartje van enkele duizenden dollars aan.

“De batterijcapaciteit was geen probleem, omdat je de telefoon door het gewicht nooit zo lang kon vasthouden”, zegt Cooper.

De Amerikaan is met zijn tijd meegegaan en zegt ieder jaar de nieuwste iPhone te kopen. Wel zegt hij tegenwoordig overweldigd te zijn door de miljoenen keuzes aan apps waarmee hij geconfronteerd wordt. “Ik zal het nooit zo goed kunnen gebruiken als mijn kleinkinderen.”

Bron :