Mentale gezondheid in NHN gaat achteruit

Mentale gezondheid in NHN gaat achteruit

REGIO – Onder inwoners van Noord-Holland Noord is volgens het tweejaarlijks onderzoek van de GGD het risico op een angststoornis of depressie toegenomen: van 41 in het jaar 2020 naar 50 procent twee jaar later. 47 procent van de ouderen, vooral alleenstaanden, kampen juist meer met gevoelens van eenzaamheid, dat was 44.

Gevoelens van stress zijn van 15 naar 19 procent gegaan en gedachten over suïcide van 7,4 procent naar 10,4 procent. “Roken en voldoende bewegen, waarin eerder lichte verbetering zat, stagneren. Al met al is het beeld best zorgelijk. “Persoonlijk ben ik daar wel van geschrokken” zegt epidemioloog Mandy van den Brink tegen het NHD.

De GGD denkt erover na om een vervolgonderzoek in te stellen om meer te weten te komen over de achtergronden van de slechter wordende leefstijl van mensen. “In 2024 vindt de volgende monitor plaats, dan kunnen we kijken of de resultaten weer zijn verbeterd”, zegt Van den Brink.