“De wetenschappelijke missie van de James Webb Space Telescope is nog maar net begonnen – er komt nog zoveel meer aan.”
Ter gelegenheid van de eenjarige verjaardag van James Webb Space Telescope-waarnemingen op woensdag (12 juli), heeft NASA een verbluffend beeld vrijgegeven dat de geboorte van sterren laat zien op een manier die nog nooit eerder is gezien.
De nieuwe opname van de James Webb Space Telescope (JWST) toont het dichtst bij de aarde gelegen stervormingsgebied , het Rho Ophiuchi-wolkencomplex. Hoewel het een kleine en relatief vredige sterrenkraamkamer is, vertegenwoordigt de visualisatie van de krachtige telescoop een chaotische close-up van het gebied op 390 lichtjaar van de aarde.
“Het JWST-beeld van Rho Ophiuchi stelt ons in staat om met nieuwe duidelijkheid getuige te zijn van een zeer korte periode in de levenscyclus van een ster”, zei Klaus Pontoppidan, een JWST-projectwetenschapper aan het Space Telescope Science Institute in Baltimore, Maryland, in een verklaring . “Onze eigen zon heeft lang geleden zo’n fase meegemaakt, en nu hebben we de technologie om het begin van het verhaal van een andere ster te zien.”

In de afbeelding is het mogelijk om jets te zien barsten van enkele van de ongeveer 50 jonge sterren in de sterrenkraamkamer, die inslaan op het omringende interstellaire gas en ervoor zorgen dat moleculaire waterstof rood gloeit. Deze doen zich voor wanneer de jonge sterren zich losrukken van hun geboortecocons die zijn samengesteld uit de overblijfselen van het gas en stof waaruit ze zijn gevormd. Dit maakt de heldere jets bijna gelijk aan een pasgeboren baby die voor het eerst zijn armen strekt.
De vorming van een protoplanetaire schijf van gas en stof waaruit uiteindelijk planeten zullen ontstaan, is ook te zien in de vorm van schaduwen rond sommige van de jonge blauwe sterren . De donkerste gebieden in de JWST-afbeelding zijn gebieden waar nog steeds protosterren worden geboren in de Rho Ophiuchi.
Hoewel de meeste sterren in de regio even groot of kleiner zijn dan de zon , schuilt er een veel massievere ster dan de onze in de onderste helft van de afbeelding. Deze massieve blauwe ster, S1, heeft een grot van stof opgeruimd in het gloeiende gele materiaal eromheen.
Het beeld dat de geboorte van een ster in geheel nieuw licht laat zien, laat zien dat hoe ongelooflijk het eerste jaar van de JWST ook is geweest, het begin van het tweede jaar van de wetenschap met de telescoop suggereert dat we nog niets hebben gezien.
“In slechts één jaar tijd heeft de James Webb-ruimtetelescoop de kijk van de mensheid op de kosmos getransformeerd, door voor het eerst in stofwolken te turen en het licht uit verre uithoeken van het universum te zien”, zei NASA-beheerder Bill Nelson in een verklaring . “Elk nieuw beeld is een nieuwe ontdekking, waardoor wetenschappers over de hele wereld in staat worden gesteld om vragen te stellen en te beantwoorden waar ze ooit nooit van hadden kunnen dromen.”