Bankpasfraudeur aangehouden in ‘t Veld

Bankpasfraudeur aangehouden in ‘t Veld

HOLLANDS KROON – In ’t Veld is een 53-jarige Groninger aangehouden voor het frauderen met betaalproducten. Een hoogbejaarde vrouw uit de gemeente Hollands Kroon werd slachtoffer van de fraude.

De politie kon de man op heterdaad aanhouden na een korte achtervolging. Mogelijke mededaders zijn helaas ontkomen. De politie onderzoekt de zaak.

Achtervolging

Het slachtoffer werd in de voorgaande dagen telefonisch benaderd door fraudeurs die zich voordeden als bankmedewerkers. Op hun aandringen maakte het slachtoffer meerdere malen geld over. Toen ze de situatie begon te wantrouwen vertelde ze dit aan mensen in haar omgeving. Zij lichtten direct de politie in. Toen de fraudeur opnieuw contact zocht en vroeg om de bankpas op te komen halen, stond de politie de fraudeur op te wachten. De man sloeg op de vlucht en na een korte achtervolging kon hij aangehouden worden. Ook een politiehond werd ingezet op de vluchtroute om te zoeken naar achtergebleven sporen.

Tips tegen fraude

Oplichters ogen en klinken vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur, bellen op of spreken slachtoffers aan op straat. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn, van de thuiszorg of dat ze de meterstand komen opnemen. Een paar tips van de politie:

– Wees voorzichtig: Vertrouwt u de situatie niet, bespreek dit met iemand in uw omgeving en vraag hen eerst om advies voordat u geldbedragen overmaakt.
– Vraag altijd een legitimatiebewijs als iemand namens een instantie of bedrijf langskomt. Medewerkers van banken, verzekeringsmaatschappijen, thuiszorginstellingen en dergelijke komen nooit zonder afspraak bij u thuis voor financiële zaken. Vraag degene aan de deur later terug te komen en bel naar de instantie om hun verzoek te controleren.
– Geef nooit uw pinpas en/of pincode af. Een bank of de politie vraagt daar nooit naar.
– Laat onbekenden niet binnen, hoe betrouwbaar of onschuldig ze ook ogen. Men kan degene aan de deur vragen terug te komen als men niet meer alleen thuis is.

Als iemand slachtoffer wordt is dat niets om zich voor te schamen, bel dan 0800-8844 of kijk op Politie.nl en waarschuw iemand die u kunt vertrouwen.