Exotische rivierkreeft rukt op en schrikt af

Exotische rivierkreeft rukt op en schrikt af

BURGERBRUG – Rivierkreeften worden gekscherend ‘de lekkerste plaag van Nederland’ genoemd. Maar mensen schrikken zich een hoedje zodra ze oog in oog staan met het diertje. 

De 13-jarige Luuk Smit uit Burgerbrug keek dan ook vreemd op toen hij een kreeft aantrof in zijn tuin in Burgerbrug. Toen hij de exoot bij de sloot wilde loslaten, zag hij er nog een. De rivierkreeft rukt inderdaad al een aantal jaar op. Het dier werd ooit voor consumptie naar Nederland toegehaald maar gedijt goed in onze wateren.

In Nederland leven steeds meer Amerikaanse rivierkreeften. “In ons beheergebied zijn dat drie soorten: de gevlekte, geknobbelde en de rode Amerikaanse rivierkreeft”, meldt Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. De kreeften planten zich snel voort. Ook hebben ze in onze wateren bijna geen natuurlijke vijanden, waardoor de aantallen snel toenemen.

Waterbeheerders weten nog niet hoe ze deze plaag moeten aanpakken.