Permanent cameratoezicht & hulp na steekincident op Schager station

Permanent cameratoezicht & hulp na steekincident op Schager station

SCHAGEN – Zeven camera’s moeten het toezicht verbeteren op station Schagen in een poging de openbare orde te herstellen. Woensdag zijn de werkzaamheden gestart om ze permanent te installeren.

De camera’s komen in de voetgangerstunnel onder het spoor en bij de fietsenstallingen aan de noordzijde van het station. De beelden blijven niet langer dan vier weken bewaard.

“De incidenten die plaatsvinden in de omgeving van het station zijn onacceptabel”, liet burgemeester Van Kampen eerder weten. Uit rapportage van de politie blijkt dat incidenten zoals geweld, diefstallen, vernielingen en diverse vormen van overlast het meest voorkomen. “De politie heeft een rol, maar ook de gemeente neemt hierin verantwoordelijkheid. Eén van de zaken die wij kunnen organiseren is cameratoezicht”, aldus de burgemeester.

Van januari tot en met maart stonden er drie mobiele camera’s rondom het station. Uit een enquête op samen.schagen.nl bleek dat 96% van de omwonenden vond dat cameratoezicht bijdraagt aan veiligheid.

Het nieuwe systeem wordt geplaatst door het Schager beveiligingsbedrijf Concept Facilities.


SCHAGEN – De leerlingen van Vonk Den Helder die de opleiding Veiligheid en Vakmanschap volgen, hebben donderdagochtend hulp gekregen met de verwerking van het steekincident dat woensdagmiddag plaatsvond op station Schagen.   

Leerlingen van de opleiding Veiligheid en Vakmanschap waren getuigen van het steekincident, waarbij een conducteur lichtgewond raakte. Een groep rende zelfs achter de verdachten aan.

Op het Vonk Den Helder werd donderdagochtend uitgebreid aandacht besteed aan het steekincident. Om 9.00 uur kwam elke mentorklas bij elkaar. De leerlingen en docenten konden op deze manier met elkaar in gesprek over het incident.

Volgens Hans de Zeeuw, docent op Vonk Den Helder, zijn er leerlingen die enorm geschrokken en aangeslagen zijn. “Er is een leerling die alles heeft gezien en daardoor de hele nacht niet kon slapen.”

De docent geeft aan dat leerlingen werden gefilmd door de verdachten. “Sommige durven zelfs niet meer alleen in de trein te stappen, omdat ze bang zijn dat de verdachten beelden hebben gedeeld via hun telefoon. De leerlingen hebben heldhaftig opgetreden, maar het had veel slechter af kunnen lopen.”