Regionieuws

Dit zijn de headlines van het Regionieuws in de kop van Noord-Holland.
Meer regionieuws is te vinden op de website van noordkopcentraal.nl.

 

Aandeel hernieuwbare energie steeds groter

/
30 september 2023
Hollands Kroon - Het energieverbruik in Noord-Holland is sinds 2015 vrijwel gelijk gebleven, terwijl de opwek van hernieuwbare energie blijft stijgen. In 2022 is de productie van windenergie in de provincie bijna driemaal zo groot als in 2019. Deze toename is grotendeels te danken aan het Prinses Ariane windpark in Wieringermeer. Dit windpark bestaat uit 82 windmolens en wekt voldoende stroom op om 370.000 huishoudens van groene stroom te voorzien. Het gebruik van hernieuwbare energie zorgde vanaf 2015 voor een afname van de CO2-uitstoot met 18%. De ambitie van Noord-Holland Noord is om in 2030 groene energieproductie te verdubbelen.

KNRM en Reddingsbrigade feestelijk 1 gebouw

/
30 september 2023
PETTEN - Met een feestelijke opening door burgemeester Marjan van Kampen, én de uitreiking van het Schager Compliment aan Patrick Turfboer, is zaterdag 30 september het nieuwe gebouw van de Reddingsbrigade en de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij in gebruik genomen. Tijdens deze opening reikt burgemeester Van Kampen het Schager Compliment uit aan Patrick Turfboer. Als inwoner van het mooie dorp Petten heeft Patrick veel tijd en energie gestoken in de bouw van het nieuwe pand. Het gaat om gezamenlijke huisvesting voor de les- en trainingsruimte en opslag. Reddingsbrigade en KRNM blijven 2 zelfstandige organisaties.

6 maanden en taakstraf voor fraude

/
30 september 2023
SCHAGEN - De nu 20-jarige in Alkmaar woonachtige Schagenaar S.H. krijgt een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden en een taakstraf van 80 uur voor bankpasfraude. Dat meldt het Noordhollands Dagblad.  In de zomer van 2021 maakte S.H. in Zuid-Holland meerdere slachtoffers. Daarbij meldt hij zich als medewerker van de bank bij verschillende woningen. Bij die bezoeken steelt hij bankpassen en tablets. Met de bankpassen wordt een kleine € 200.000,- buitgemaakt door geld op te nemen en goederen te bestellen.  H. werd in februari van dit jaar ook veroordeeld voor een ander delict. Hij kreeg toen 20 maanden celstraf voor betrokkenheid bij een steekpartij in het Piet Mondriaanpark in Schagen in november 2021. 

Gedoe rond laadpalen in Hollands Kroon

/
30 september 2023
HOLLANDS KROON - De gemeente Hollands Kroon moet haar beleid voor het plaatsen van laadpalen duidelijker maken.  Aanleiding is de plaatsing van een laadpaal aan de Wilgenlaan in Winkel. De gemeente nam op 23 maart het besluit om twee parkeerplekken te reserveren voor het opladen van elektrische voertuigen. Een aantal omwonenden dienden bezwaar in omdat in de omgeving al een tekort is aan parkeerplaatsen. Dat bezwaar werd door de commissie voor bezwaarschriften ontvankelijk verklaard. De gemeente moet het besluit beter motiveren. Wethouder Lilian Peters meldt in een reactie dat er een betere motivering komt. Het besluit blijft daarom in stand.

Mensen met dementie gratis naar musea

/
30 september 2023
REGIO - In het kader van de Wereld Alzheimer Maand bieden de Netwerken Dementie Vriendelijke Gemeenten Hollands Kroon en Schagen gratis 'Onvergetelijke Museum rondleidingen' aan. Dit doen zij bij het Grootmoederstijd en Motorenmuseum in Nieuwe Niedorp, Museum Jan Lont in Hippolytushoef, Museum Oud in Anna Paulowna en het Zijper Museum in Schagerbrug. De rondleidingen zijn bedoeld voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Reserveren is gewenst. Op een interactieve manier kijken naar kunst biedt mensen die te maken hebben met Alzheimer de mogelijkheid om zich te uiten en een dialoog aan te gaan met hun omgeving. Bijzonder aan het programma is dat het niet alleen leidt tot een verbetering van de kwaliteit van leven van de persoon met Alzheimer, maar dat het ook positieve effecten heeft voor de mantelzorger en de relatie tussen hen beiden.

Open dag bij Stichting Wijland de Kampen

/
30 september 2023
'T VELD - Stichting Wijland-De Kampen organiseert op zondag 1 oktober een open dag in de inlooptuin.  Stichting Wijland de Kampen is een inlooptuin die ieder donderdag gratis open wordt gesteld, voor mensen met een levensbedreigende ziekte, die kanker hebben of hebben gehad, of hun dierbare aan deze ziektes zijn verloren. De stichting draait op sponsors en donaties. De missie van de inlooptuin is om samen met elkaar een mooie plek te creëren, waar mensen steun en gezelligheid hebben in moeilijke tijden. Tijdens de open dag worden er pompoenen en creatieve cadeaus verkocht. De gehele opbrengst komt ten goede van de stichting.

Bewoners Ruigeweg ongehoord door NTKC (video)

/
29 september 2023
SCHAGERBRUG - Veel Bewoners die aan de Ruigeweg in Schagerbrug wonen voelen zich ongehoord door de Nederlandse Toeristen Kampeer Club (NTKC).  De NTKC komt binnenkort met een ontwerpplan voor het Ananasbos aan de Ruigeweg. De vereniging is sinds april 2022 eigenaar van het bos. Om het kamperen in het Ananasbos mogelijk te maken heeft de NTKC een verzoek tot wijziging van het huidige bestemmingsplan in voorbereiding. Veel bewoners van de Ruigeweg zijn fel tegen het plan. Janny van Wel spreekt namens een groot deel van de bewoners. "Dit is het laatste stuk bos van Schagerbrug. Het zou doodzonde zijn als er een veel bomen worden gekapt. Ook wordt het gigantisch druk met al het verkeer dat naar de camping moet."

Oprichters Vrije School zoeken steun

/
29 september 2023
SCHAGEN - De oprichters van een Vrije School in Schagen hopen voor eind oktober 200 steunbetuigingen te ontvangen op www.duo.nl.  "Deze ouderverklaringen hebben we nodig om een zelfstandige school te starten", vertelt Koos Blasé, een van de initiatiefnemers. De ouderverklaringen betekenen niet dat ouders zich aanmelden voor de nieuwe school. Maar wel dat ze het initiatief ondersteunen.  Ouders van kinderen die 2, 3 of 4 jaar zijn kunnen hun steun betuigen. Er zijn inmiddels zo'n 50 verklaringen binnen. "Als streefdatum voor de start mikken we op augustus 2024. We denken dan te kunnen starten met twee kleuterklassen en een combinatieklas 3 en 4", aldus Koos.  Donderdagmiddag 5 oktober is er van 15.00 tot 17.00 uur weer een speelmiddag met informatie voor ouders en kinderen. Dit gebeurt bij het scoutinggebouw aan Menisweg 6 in Schagen. 

Raad van State eens met gemeente over Assor

/
29 september 2023
SCHAGEN - Ook van de hoogste bestuursrechter van de Raad van State krijgt de heer M. Assor nog 75 dagen de tijd om het pand aan de Witte Paal 308 in Schagen volledig te slopen. Dit volgt uit de uitspraak van afgelopen woensdag. De rechter stelt dat het college van de gemeente Schagen terecht gebruik heeft gemaakt van zijn handhavingsbevoegdheid. Ook heeft zij gehandeld in overeenstemming met het vertrouwens- en evenredigheidsbeginsel. En heeft zij terecht gebruik gemaakt van de bevoegdheid om handhavend op te treden. "Deze uitspraak benadrukt het feit dat de gemeente dit goed gedaan heeft", licht burgemeester Marjan van Kampen toe. Ze vervolgt: "Met deze uitspraak is er nu een eind gekomen aan deze langslepende zaak."

Gossip Girl-accounts ook actief in Schagen

/
28 september 2023
SCHAGEN -  TikTok-accounts onder de naam Gossip Girl zijn ook actief op middelbare scholen in Schagen.  De Gossip Girl-accounts maken TikToks waarin actief wordt opgeroepen tot het insturen van roddels en onwaarheden over leerlingen en medewerkers. Vervolgens wordt deze informatie verwerkt in een TikTok-video. Deze video's zijn vaak kwetsend voor zowel leerlingen als medewerkers. Vonk Schagen locatie de Boomgaard en het Regius College Schagen hebben daarom op donderdagmiddag een brief verstuurd naar de ouders van alle leerlingen. Ook gaan de scholen met betrokken leerlingen en hun ouders in gesprek, zo nodig nemen ze passende maatregelen.

Noordkop gebaat bij spreidingswet

/
28 september 2023
NOORDKOP – De regio Noord-Holland Noord doet het volgens burgemeester Marjan van Kampen uitstekend wat betreft asielopvang.  Zij praatte de regionale raadscommissie Noordkop woensdagavond bij over de opvang van vluchtelingen in de regio Noord-Holland Noord, waarbij zij ook inging op de mogelijke invoering van de spreidingswet. Volgens burgemeester Van Kampen is de Noordkop gebaat bij de spreidingswet. De spreidingswet is ontstaan omdat sommige gemeenten te weinig of geen asielzoekers opvangen. Het is nog niet duidelijk of deze wet er zal komen. Als de spreidingswet er komt, moet de gemeente Schagen 184 asielzoekers opvangen.

Jongeren met spijt brengen boodschappen terug

/
28 september 2023
TUITJENHORN - De jongeren die tijdens kermis Tuitjenhorn de Mootjes-minisuper in het dorp meerdere malen 'leeghaalden', hebben spijt betuigd.   De Mootjes-minisuper in Tuitjenhorn staat in de tuin van Jolanda Bloetjes, die tevens bedrijfsleidster is van het weggeefkastje. Zij plaatste een bericht op Facebook naar aanleiding van de acties van de brutale jongeren. "Het bericht was vooral gericht aan de ouders van de jongeren, maar uiteindelijk hebben ze zelf een tas met nieuwe boodschappen en in de tas zat ook een excuusbriefje."